2020. május 4-én futtatta le a Google a májusi alapalgoritmus-frissítését, amely alapvető változásokat hozott a kereső és a kapcsolódó szolgáltatások működésében. Ahogy az amerikai cég azt már korábban elmondta, ezek a nagyléptékű update-k bár ritkábbak, de egyszerre mindig több ponton módosítják a szoftvereik működését.

Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk, milyen reakciók érkeztek a SEO szakmából eddig a frissítést követően.

Az algoritmusfrissítés és az előzményei

A frissítést a keresőcég május 4-én, magyar idő szerint este 21:50-kor indította útjára. Az időpont azért fontos, mert a különféle analitikai eszközökben innentől fogva lehet a hatások nyomait kutatni. A korábbi alapalgoritmus-frissítések közül a 2020. januári és a 2019. szeptemberi is felkavarta az állóvizet, míg a 2019. novemberi főleg a helyi alapú keresésekre volt hatással.

A mostani esetben azonban a keresőoptimalizálásban dolgozók és a szakmát követők sokkal nagyobb hatásról számoltak be. A RankRankger amerikai SEO szoftvergyártó igazi szörnyetegnek nevezte a frissítést, mely felülmúlta a korábbi két nagy update-t is. A vizsgálataik szerint ugyanis a mostani algofrissítés a top 3 helyezettek 38%-ban, a top 5 helyezettek 63%-ban, míg a top 10 helyezettek 93%-ban hozott változásokat. A korábbiaktól ráadásul abban is eltért, hogy az összes iparágat egyaránt érintette, és nem célzott valamilyen egyedi területet.

A SEMRush szintén megerősítette, hogy a 2020. májusi frissítés felülmúlta a januárit. A változásokat monitorozó mutatójuk 9,4-esre értékelte a mostani történéseket, míg a januári csupán 8-as kapott. Az elmúlt időszakban a tracker értékei általában a 2-es körül mozogtak, néha elfutva az 5-ös lokális maximumig. Bár náluk is az látható, hogy minden területen jelentős mozgolódás volt a találati listák felépítésekor, a kimutatásaik alapján a leginkább érintett iparágok közé tartozott az utazás, az ingatlanpiac, az egészségügy, az állatok és kedvencek, illetve a közösségi oldalak.

A SEMRush nagy riválisa, a Moz, szintén rendelkezik mérőeszközzel, mely a Google algoritmusaiban bekövetkező változásokat monitorozza. Ők fokokban határozzák meg, hogy mekkora mozgolódás volt a SEPR-eken, az előző időszakban ez átlagosan naponta 80-90 fokos értéket vett fel. Május 4-én azonban a grafikon 103 fokot mutatott, május 5-én pedig 112 fokot. A cég szóvivője szerint ez volt az általuk valaha mért második legnagyobb érték, közvetlenül a Google 2018. augusztusi Medic update-je után, amikor is a nem megfelelően alátámasztott, orvosi tényeket közlő oldalak tűntek el a színről.

A Search Metrics is nagy változásokat észlelt, de ők is kiemelték, hogy ez ezúttal nem az úgynevezett EAT-oldalakat (EAT = Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness – magyarul szakértelem, hitelesség, megbízhatóság) érintette, hanem a Google a tartalmi és brand tényezőket egyszerre vette figyelembe.

A SEO közösségben még nincs egységes vélemény, milyen hatással volt az átlagoldalakra a frissítés. Van, aki 90%-át is elvesztette az organikus forgalmának, míg más helyek jól jöttek ki a változásokból.