A Google bevezeti a fast page címkét, mellyel a megfelelő felhasználói élményt nyújtó weboldalakat címkézi fel az Androidos okostelefonokról netezők számára. Az értékelésnél a Core Web Vitals értékrendszert veszi figyelembe, melynek alapja az oldal betöltődési ideje.

Előnybe kerülnek tehát a gyors weboldalak, a változások pedig már a soron következő, Chrome 85-ös verzióban bevezetésre kerülnek.

Core Web Vitals

A Google 2020. május 5-én mutatta be a Chromium Blogban a Core Web Vitals-t, mely a szándéka szerint egy jól mérhető szempontrendszert ad a weboldalak mérésére. Ennek három összetevőjét határozta meg, az LCP-t, az FID-t és a CLS-t.

Az LCP a Largest Contentful Paint rövidítése és magyarra fordítva a kissé furcsán hangzó, legnagyobb vizuális tartalomválaszt jelenti. A Google megközelítése újszerű, mert azt az időt méri, amíg a weboldal legnagyobb részét jelentő kép vagy szövegrész betöltődik. Ekkortól a weboldal már használható, ezért választották ezt a mérőszámot. Az értékelés szerint a 2,5 másodperc alatti megjelenés kiváló, 2,5 és 4 másodperc között közepes, 4 másodpercnél tovább tartva pedig lassú.

Az FID a First Input Delay, magyarul az első válasz betöltődési ideje. Ez azt az időt elemzi, míg egy általunk adott műveletre az oldal válaszol. Ide tartozik egy gomb megnyomása, egy linkre történő kattintás vagy más esemény. A Google szerint a 100 ms alatti reagálás kiváló, a 100 és 300 ms közöttin még dolgozni kell, az ennél lassabb válasz pedig rossz felhasználói élményt nyújt.

A CLS pedig a Cumulative Layout Shift, az elrendezés összmozgását jelenti. Ez egy bosszantó hibát jelent, amikor a webfejlesztők az egyes elemeknek nem határozzák meg a méretét már az oldal letöltése előtt. Emiatt történik az, hogy ha a weboldal töltődésekor szeretnénk valamire kattintani, az hirtelen lejjebb kerül, mert épp egy kép vagy más elem a megjelenésével lejjebb tolja. Ilyenkor kattintunk véletlenül más elemekre és a Google ezt is a felhasználói élmény csorbításának veszi. Az elemek összmozgásánál 0,1 alatti értékelés a jó, 0,1 és 0,25 között közepes, ennél nagyobb pedig a rossz.

A Google az oldalbetöltődések 75%-án alapuló jelentést készít havonta, melyet a Search Console-ban lehet megtekinteni. Itt közvetlen linkeken keresztül érhető el a Google PageSpeed Insights, mely részletesen elemzi a hibákat és tanácsokat ad a javításhoz is.

Fast page címke

A Google Chrome soron következő, 85-ös verziója bevezeti a fast page címkét, melyet akkor mutat, ha a Chrome böngészőben netezve egy linkre hosszabb ideig kattintunk. Ehhez a linkre kell nyomni az ujjunkkal, majd kis ideig ott tartani, a felbukkanó infóablakban pedig ott lesz a címke a gyors oldalaknál.

Az előrejelzések szerint az interneten található oldalak nagyjából 15%-a jogosult most a fast label címkére. A Screaming Frong SEO cég nemrég készített egy elemzést, 2500 kulcsszót és 20000 URL-t vizsgáltak meg a Core Web Vitals szempontjából. Akkor azt látták, hogy a mobil verziók csupán 12%-a, illetve az asztali verziók 13%-a felel meg ennek a követelményrendszernek.