A profi honlaphoz vezető út első lépése a tökéletes webdizájn. A webtervezés pedig mára már egy különálló területté nőtte ki magát az elmúlt évek alatt. Az azonban rendkívül fontos, hogy a szakemberünk naprakész legyen a webdizájn trendeket illetően és tisztában legyen a legújabb technológiai lehetőségekkel is.

A weboldal fejlesztési módszerek szinte havonta változnak és ebben képlékeny közegben kell helyt állniuk a webfejlesztőkön kívül a webdizájnereknek is. Ráadásul a honlapunk külseje alapján fogják a látogatók is megítélni a cégünket. Ha megnyerő a weboldalunk, akkor a termékeink és szolgáltatásaink is előnnyel indulnak a vásárlók és ügyfelek kegyeiért folytatott digitális harcban.

Sok mindenen múlik weboldalunk sikere

Akárcsak 2020-ban, úgy 2021-ben is biztosra vehetjük, hogy a Google helyezésekért kiélezett lesz a küzdelem. Bár szektoronként változik, hogy milyen nehéz az első néhány helyet elcsípnünk, a módszerek minden esetben azonosak. A keresőóriás mesterséges intelligenciával megáldott robotjai és algoritmusai ugyanis igyekeznek a legnagyobb mértékben feltérképezni, hogy egy valós látogató hogyan is érezné magát az oldalunkon. Így kényszerítve rá a fejlesztőket és dizájnereket, hogy minőségi anyaggal szolgálják ki a megrendelőiket.

A weboldalak rangsorolása ugyanis igen összetett, ám olyan alapvető tulajdonságoknak kell megfelelnünk, mint a

  • gyorsan betöltődő weboldal,
  • a mobilbarát webdizájn,
  • a letisztult, egyszerű kezelőfelület,
  • az informatív, releváns és gyakran frissülő tartalom
  • vagy a belső és külső linkelések.

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy igazán jó eredményt csak egy keresőoptimalizált webhellyel érhetünk el. A keresőoptimalizálás, vagy SEO azonban sokkal összetettebb napjainkban, mint néhány éve még volt. Amiért régebben még erős helyezést kaphattunk, ma már lehet éppen a hátrányunkra válnak és akár büntetést is vonhatnak maguk után.

Erre pedig a fejlesztőknek és webdizájnereknek is gondolniuk kell, hiszen a kulcsszavak halmozása vagy a háttérre azonos színnel írt tartalom is okozhat fejfájást a későbbiek során.

Vessünk be mindent, hogy mi legyünk a legjobbak

Ha igazán jó weboldalt akarunk, akkor a keresőoptimalizálás mellett a tartalmaink minőségére és azok naprakészségére is ügyelnünk kell. Ráadásul az olyan extrának számító, ám erőforrás kímélő megoldások, mint az intelligens tartalom betöltés további plusz pontokat jelenthetnek számunkra a Google titkos rangsorolási táblázataiban.

A képeinket, stílus fájljainkat és scriptjeinket pedig érdemes optimalizált méretben feltölteni, hogy ezzel is csökkentsük a betöltési időt. Az olyan különlegességek, mint az gyors üzenetküldési lehetőség vagy a chatbotok alkalmazása pedig további kényelmet szolgál a látogatóink számára, akárcsak az aktív jelenlét a közösségi médiában.

A Google például azt is figyeli, milyen visszajelzések és események történnek egy weboldalhoz vagy céghez köthető Facebook oldalon, így közvetve még a Facebook értékelések is fontos tényezőnek hathatnak. A 2021-es webdizájn trendeknél a gyorsaság és az egyszerűség mellett a micro animációk fognak dominálni, amelyeket valószínűleg a kontúros, erős színek fognak megdobni.