A napokban röppent fel a hír, hogy az Apple saját keresőszolgáltatást épít. Eddig a Google keresőjét használta, de a Google elleni trösztellenes vizsgálatok során több milliárd dolláros bírságokkal fenyegették meg az almás márkát, ha továbbra is támogatja a Google dominanciáját.

Az iOS 14-ben már fel is tűntek ennek a nyomai, ahol az Apple a saját találati listáit használja, melyekből egyből a feltüntetett weboldalakra lehet ugrani. A saját keresőprojekt várhatóan egyre fontosabbá válik a cégnek, ennek megfelelően komoly vetélytársra számíthat a Google.

Hogy mi lesz az új törekvések vége, az egyelőre még nem világos, mivel az Apple híres arról, hogy nem beszél az éppen futó projektjeiről. Két és fél éve azonban elcsábította a Google Search egyik vezetőjét, John Giannandrea-t. Eddig főleg a mesterséges intelligenciával összefüggő feladatoknál és a Siri asszisztens fejlesztésénél használták fel a tudását, de John 8 évnyi tapasztalattal rendelkezik a Google keresőjénél is.

Az Apple nem csak a trösztellenes vizsgálatoknál kiszabható gigabüntetésektől tart, hanem az amerikai kormányzati szervek meg is tilthatják a Google Search felhasználását a termékein. Ennek megy elébe az Apple, így két legyet üthet egy csapásra. Nem csak, hogy nem marad keresőszolgáltatás nélkül, de a Google-től való függését is minimálisra csökkentheti.

Ezt a piac is így látja, Bill Cougran, az egyik legnagyobb, tech cégekbe invesztáló kockázatitőke-alap, a Sequoia Capital vezető munkatársa nyilatkozott erről. Ő egyébként a Google Search mérnöke volt, és úgy gondolja, hogy az Apple-nek megvan az a csapata és tudása házon belül, mellyel egy általános célú keresőmotort össze rakhatnának. Az Apple pedig már olyan szöveggel csábítja magához a jelentkezőket az álláshirdetéseiben, hogy lehetőségük nyílik kidolgozni a cég úttörő jelentőségű keresőszolgáltatását.

Az Apple keresőszolgáltatásának kifejlesztése évekbe telhet

Iparági szakértők szerint az Apple-nek még a kiváló mérnöki csapattal is évekbe telhet, míg a Google-höz hasonló keresőszolgáltatást épít. A cégnek azonban most bőven van pénze arra, hogy hosszútávú befektetésekbe kezdjen, így nem kell takarékoskodnia a munkatársak jutalmazásán.

A vállalat amúgy is jól ismert arról, hogy a lehető legtöbb dolgot kézben tartja. Ezt az alapelvet még Steve Jobs alkotta meg, ennek köszönhető, hogy a termékeikben található hardver tökéletesen együtt működik a szoftverrel. Míg az Android esetében problémákat okozhat, hogy nagyon sokféle gyártó okos eszközein kell futtatni az oprendszert, addig az Apple-nek csak saját magával kell törődnie.

Ettől függetlenül már egy évtizede a Google kereső az Apple eszközök alapértelmezett keresőszolgáltatása, melyért a Google évente 10 milliárd dollár körüli összeget fizet. Pont ez a pénzmennyiség zavarja a Google elleni trösztellenes vizsgálatok megindítóit, véleményük szerint nem elég, hogy a keresőjével piacvezető, még nagy pénzeket fizet más gyártóknak, hogy a Google-t használják.