Mint ahogyan azt már megszokhattuk, a Google a legváratlanabb pillanatokban is képes kisebb – nagyobb algoritmus frissítéseket végezni, ám ezeknek csak kis hányadát ismeri el vagy kommentálja hivatalosan. A legújabb algoritmus frissítésre 2019. október végén került sor és a Szezám Utcából jól ismert egyik főszereplő vált a keresztapjává. Az október végén élesedő algoritmust egyszerűen BERT-nek nevezték el.

A BERT algoritmust a Google hivatalos blogján is bejelentették és „óriási algoritmusfrissítésként” hivatkoztak rá. A Google hivatalos közleménye is úgy fogalmaz, hogy a BERT „talán a legnagyobb lépés a keresés történetében”. Talán sok magyar SEO szakembert meglep ez a kijelentés, ugyanis a magyar nyelvterületen még egyelőre nem élesítették ezt a frissítést. Az algoritmus azonban előreláthatóan fenekestül felforgathatja majd a találati listákat, így komoly munkára bírhatja majd a hazai szakembereket is.

Az algoritmus frissítés még jelenleg is zajlik

A Google úgy fogalmazott, hogy a BERT algoritmusa, az utóbbi öt év legjelentősebb ugrása lesz és nagy hatással lesz majd az internetes keresésekre. Az, hogy a Google mesterséges intelligenciát használ mind a feltérképezés, mind pedig a releváns találatok kiszolgálására az eddig sem volt titok, azonban az új fejlemények tükrében nagyon úgy tűnik, hogy ezentúl még emberszerűbben tudja majd értelmezi a felhasználói kereséseket a keresőóriás. Ez pedig nem csak a kereső személyeknek, hanem a weboldal tulajdonosoknak is kedvez.

A BERT elnevezése a Bidirectional Encoder Representations from Transformers elnevezésből ered és lehetővé teszi, hogy a Google még jobban megértse, hogy egy-egy kereséshez milyen találatok illenek. Az összes keresés közel 10%-át érinti majd a változás! Bár a közlemény szerint a BERT sem fogja leváltani a Rank Braint, hanem hasznosan kiegészíti majd azt – néhol pedig szükség esetén helyettesíti majd azt. Az új algoritmus nagy erőssége, hogy figyeli az elütéseket, a rövidebb kötőszavak értelmezhetőségét és a szinonimákat is.

A BERT algoritmus hatása erősebb, mint a Pingvin vagy a Panda voltak

A BERT már nem csak angol, hanem más nyelvterületen is lefutott és hamarosan a magyar találatokra is hatással lesz. A frissítés a neurális hálózatokon alapuló mély tanulásos technikára épül, így jobban képes lesz megérteni az egyes nyelvi sajátosságokat is. A jobb megértés pedig jobb és relevánsabb találati listát fog eredményezni. Egy egy kötőszó vagy toldalék ugyanis képes a keresési kifejezést teljesen átértékelni. Erre pedig a Google mostantól fel lesz készülve minden egyes nyelvjárásban.

Bár a Google óriási hatásról beszélt, eddig még az angol nyelvterületen sem észleltek drasztikus változásokat a szakértők. Így nagy valószínűséggel nem egy-egy kulcsszóra, hanem a long tail keresésekre lesz nagy hatással. Egyesek szerint a BERT algoritmusra nem is lehet majd optimalizálni, egyszerűen csak olyan tartalmakat kell készíteni, amely jobban kiszolgálja a felhasználókat. Ezt már most is érdemes elkezdeni, hiszen hamarosan magyar nyelvterületen is éreztetheti hatását az új algoritmus!