A Search on 2020 virtuális konferencián számos újdonságot szellőztetett meg a keresőóriás, amely nem csak a SEO szakembereket, hanem az egyszerű internetező felhasználókat is érinti. Keresőoptimalizálás szempontjából az új rangsorolási, indexelési változások mozgatták meg a közönséget leginkább.

Az új, szövegrész alapú indexelési megoldás ugyanis az összes keresések találati listájának 7%-át fogja érinteni.

A keresőóriás ezentúl ugyanis a relevanciákat nem csupán az egyes oldalakhoz és aloldalakhoz fog rendelni, hanem az egyes oldalakon található szekciókhoz, bekezdésekhez is. Így még specifikusabb találati listával tudja kiszolgálni a kereső közönséget. Bár a webmesterekre több munka hárul, most újabb esélyt kap mindenki, hogy előrébb kerülhessen a számára fontos kulcsszó összetételeknél.

Bár a szakértők úgy nyilatkoztak, hogy valószínűleg a speciálisabb keresések körében fog igazán látványos eredményeket produkálni az újítás, a SEO tevékenységünket biztosan át kell majd gondolnunk a jövőben, hogy minél több ilyen keresésre előre kerülhessünk.

Ezeket jelentette még be a Google a konferencián

A virtuális konferencián nem csak a szövegrész alapú indexelésről volt szó. Elhangzott, hogy a BERT algoritmus, az angol nyelvterületen már közel 100%-osan teljesít, vagyis minden keresésnél aktív. Egy évvel ezelőtt ez a szám, még csak 10% volt.

További újdonság, hogy a Google ezentúl még jobban fogja tudni értelmezni az elütött kereséseket is. A félregépelt kereső kulcsszavak ugyanis a keresések 10%-át érintik. Az új mesterséges intelligencia képes jobban értelmezni az elgépeléseket és ez jelentős előrelépést fog eredményezni a találati listák pontosságát illetően.

Mi lehet ez a dal? A Google majd megmondja

Már régóta várta mindenki, hogy mikor fog a Google végre zenéket is azonosítani, hiszen szinte mindent meg lehet vele már kerestetni. A fájlok, képek és weblapok mellett most már zeneszámokat is találhatunk, ha éppen nem jut eszünkbe sem a dalszöveg sem az előadó, sem pedig a szám címe.

Az új funkció óriási előrelépés a nyelvfelismerés területén. A keresés pedig rendkívül egyszerű; csupán a Google mikrofon ikonjára kell kattintanunk és 10-15 másodpercig dúdolni a dalt, ami nem megy ki a fejünkből. A Google pedig a minta alapján képes azonosítani azt és kiadni találatként.

A zeneszámok dúdolgatását már 20 nyelven elérhetjük a Google kereső vagy a Google Translate applikációkkal Androidon és angolul IOS-en is. A mesterséges intelligencia a mintavételezés után felsorolja a legvalószínűbb zenéket és ha elérhetőek, akár azonnal meg is hallgathatjuk azokat. Mindezt a 2017-ben indult Now Playing alkalmazásban már Pixel 2-n is kipróbálhattuk, majd 2018-ban a technológia a Google SoundSearch funkciójaként is bemutatkozásra került.

Ezek után, ha nem emlékszünk egy dal címére vagy szövegére, csak a Google kereső appot kell segítségül hívnunk és egy rövid dúdolgatás után, nagy valószínűséggel megtaláljuk a fejünkbe szorult dallamok szerzőjét és szövegét is.