Megszokhattuk már, hogy évről évre változnak kisebb-nagyobb mértékben a Google algoritmusai. Ez alól pedig 2019 szeptembere sem kivétel. Sokan rettegnek ezektől az előre bejelentett, vagy váratlanul felbukkanó frissítésektől, tartva attól, hogy értékes helyeiket elveszíthetik. Azonban az éremnek két oldala van ebben az esetben is. Ha valaki vissza esik, más előre fog kerülni. Ezek a szerencsések pedig lehetünk mi is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Google csak a legritkább esetben szokta megerősíteni, hogy hozzányúlt az algoritmusaihoz. Ezeket a tájékoztatásokat csak szakértőkkel folytatott web konferenciákon vagy külföldi szakmai magazinok hasábjain lehet elcsípni és ezek is csak félhivatalos forrásnak számítanak. Ami miatt azonban a legtöbben tartanak az ilyen frissítésektől az az, hogy akkor is hatással lehetnek ránk, ha semmit nem is változtattunk az oldalunkon. A meg nem jósolható helyezésingadozás pedig a SEO szakértők rémálma.

Nyomon sem lehet már követni a frissítéseket

Külföldi szakmai fórumokon a szakértők sokszor szólalnak fel egy-egy algoritmus frissítés során. Természetesen általában akkor, ha az általuk kezelt portál Domainjei visszacsúsznak az organikus találatokban. Nem csoda, hiszen a kiharcolt, előkelő helyezésért foggal-körömmel ragaszkodunk. Az interneten pedig egy amatőr nem igazán tud kiigazodni a számtalan elnevezésű és névtelen algoritmus között. A Google által megalkotott Panda, Pinvin, Bagoly, Kolibri, RankBrian, Phantom, Fred, Doorway, Kalóz vagy Mobilbarát kódjelű algoritmusok számtalan álmatlan éjszakáért felelősek már.

Minden algoritmus másért felelős, de bármelyikük frissítése hatással van a találati listára akkor is, ha ez éppen a mi kulcsszavaink rangsorolását nem is befolyásolja. Voltak már kemény büntetések és találati lista átsorolások az elmúlt években, így ha egy újabb Google algoritmus frissítésről esik szó, egy kicsit mindig összeszorul a keresőoptimalizálással foglalkozók gyomra. A legnagyobb probléma ugyanis, ha azonnal reagálunk is a frissítésre, akkor sem garantált, hogy rövid időn belül visszatornázhatjuk magunkat a bennünket megillető, előző helyre.

Mit tudhatunk a 2019. szeptemberi algoritmus frissítésről?

A független vizsgálatok alapján a magyar weben a nagy oldalak voltak nyertesei (ismét) a „kisebb” algoritmus frissítésnek, bár a legtöbb helyen nem változtatott a pozíció és néhányan vissza is esett. Míg például a koponyeg.hu organikus találatainak statisztikája látványosan felfelé ívelt a frissítés hatására, az idokep.hu visszaesett közel azonos mennyiségben. A recept oldalaknál is hasonló figyelhető meg a konkurenciák tekintetében, közel annyit emelkedett ugyanis a receptneked.hu organikus elérése, mint amennyit elveszített a nosalty.hu ezzel a frissítéssel.

A legtöbben azonban több látogatót nyertek ezzel a frissítéssel, így jelentősen nőtt a látogatóinak száma az nlcafe.hu, blikk.hu, hazipatika.com, egeszsegkalauz.hu és a divany.hu oldalaknak. A frissítésre 2019. szeptember 24-én került sor és pár nap alatt az egész webet átjárta, majd életbe lépett a találati listára gyakorolt hatása. Érdekes módon a „keresőoptimalizálás” és a „havidíjas keresőoptimalizálás” kifejezésre is változott a rangsor már az első oldalon is. Azonban ahogyan az lenni szokott, voltak ingadozások és volt, aki 10 helyet bukott, más több száz látogatót vesztett. Ezek a változások azonban néhány esetben csupán ideig-óráig tartottak, majd ismét a korábbihoz hasonló eredményekkel folytathatták a webes jelenlétet az oldalak.