A Google Autocomplete a kereső egyik leghasznosabb funkciója. Amikor valamilyen kifejezést elkezdünk begépelni a Google-be, a szoftver már pár karakter után javaslatokat tesz a folytatásra. Ezzel idő takarítható meg, ráadásul azt is láthatjuk, hogy az embereket mi érdekli a témában.

A Google Search részlegének egyik munkatársa, Danny Sullivan nemrég kifejtette, hogyan is működik ez a funkció pontosan, ebből írtunk mi is egy összefoglalót.

Honnan érkeznek az Autocomplete javaslatai?

Az Autocomplete javaslatait a Google automatikusan hozza létre annak alapján, hogy korábban mire kerestek rá az emberek. A létrehozásukkor a szoftver 4 faktort figyel:

  • a növekvő trendet mutató keresések
  • a keresést végző nyelve
  • a keresés lokalitása
  • a frissesség

A Google először a trendeket nézi, de nem csak a legnépszerűbb kereséseket adja ki. Sullivan bemutatott két példát, melyek a driving test begépelése után eltérő találtatokat adtak. Míg a kaliforniai keresők számára a driving test california, a driving test checklist és a driving test dmv volt az első három javaslat, addig a kanadai Ontario-ban ez bukkant elő: driving test tips, driving test centre, driving test ontario.

Még angol tudás nélkül is jól látható, hogy mennyire fontos szerepet játszott a lokalizáció, a kaliforniaiaknak az amerikai államhoz kötődő javaslatokat tett a keresőóriás, míg a kanadaiaknak az ő városukhoz kötődőket.

Long tail keresőkifejezések

A hosszabb, long tail kifejezések esetében a Google Autocomplete másképp működik. Mivel ezek a keresőszavak nem olyan gyakoriak, így esetükben az amerikai cég egy részüket jósolja csak meg.

Sullivan erre is mutatott példát, a name of the thing at the front of keresést például a kereső a következő dolgokkal egészítette ki:

  • name of the thing at the front of a ship (a hajó elején található dolog neve)
  • name of the thing at the front of a boat (a nagyobb hajók elején található dolog neve)
  • name of the thing at the front of a car (az autó elején található dolog neve)

A Google egyes esetekben sorrendbe állítja az előrejelzések fontosságát, ez főleg akkor történik, ha egy kifejezésre egyre többen keresnek rá. Ez a mesterséges intelligenciának köszönhetően még akkor is működik, ha az újonnan begépelt keresőszó nincs a növekvő trendű kifejezések között, de a robot felismeri a relevanciáját.

Sullivan mindenesetre kiemelte, hogy az Autocomplete nem a trendeket mutatja, minden esetben egyedi értékelés alapján tesz javaslatokat. A trendeket továbbra is a Google Trends segítségével lehet kutatni.

Amikor az Autocomplete nem működik

A Google egyes esetekben egyáltalán nem mutat előrejelzést a keresések során, ennek kétféle oka lehet. A szoftver automatikusan felismerhet egyes, nem megfelelő javaslatokat, ezek automata kitöltését letiltja. Van azonban a Google-nek egy külön csapata is, mely az ilyen  szavakat kutatja, ők manuálisan is bele tudnak nyúlni az Autocomplete funkcióba.

Mindkét esetben olyan kifejezések kerülnek ki a javaslatok közül, melyek szexuális töltéssel rendelkeznek, erőszakra buzdítanak, illetve veszélyes, illegális dolgokat mutatnak be.