A Search Engine Land egyik írója vette észre, hogy a Google-nek ismét problémái adódtak a friss tartalmak indexelésével. A szerző több olyan oldalt is végig nézett, amelyet a keresőóriás valós időben indexel. Például a site paranccsal megadta a Wall Street Journal url-jét, majd a kereső alján található szűrőt az elmúlt egy órára állította.

A Google nem adott találatot, ami lehetetlen, hiszen a WSJ oldalán percenként jönnek ki az új hírek.

Az író kipróbálta a dolgot a saját cikkeivel is, közzétett egy új anyagot, majd leellenőrizte a Google segítségével, az oldalán a vizsgálatot megelőző egy órában nem mutatott új cikket a kereső. Pedig ott volt, hiszen saját kezűleg publikálta, a Google pedig általában pár percen belül már mutatja is a Search Engine Land anyagait a találati listákon.

Szintén le lett futtatva egy ellenőrzés a Search Console segítségével, melynek az URL ellenőrző eszköze is azt írta az új bejegyzés linkjére, hogy a Google nem ismeri.

Indexelési problémák korábban

Az amerikai cég már korábban is szenvedett az indexeléssel, több SEO szakértő is jelentette, hogy 2019. áprilisának elején napokig nem frissült a Google indexének egy része. Az első problémák április 4-én jelentkeztek, melyet 3 nappal később a keresőcég javított. Aztán kiderült, hogy mégsem, az indexelés csak részben állt helyre.

Végül egy hétbe telt, míg a normális működés visszatért, és a nagy oldalak új cikkei gyakorlatilag azonnal felkerültek a találati listákra.

2019. májusának végén újabb problémák bukkantak napvilágra, több SEO-s ismét csak az indexelési hiányosságokról panaszkodott a Google több hivatalos csatornáján. Ezt a cég el is ismerte, és nagyjából két és fél nap alatt állította vissza a normál ügymenetet.

A megfelelő indexelés fontossága

Ha egy normál weboldal anyagait a kereső nem indexeli be megfelelően, az legfeljebb csak bosszantó, de el tudunk tekinteni felőle. Az indexbe kerülést követően úgyis hosszabb idő is eltelhet, míg az adott anyag teljesít, és a találati listákról látogatókat szállít.

Nincs ez azonban így a híroldalakkal, melyek az úgynevezett breaking news tartalmakból élnek, exkluzív anyagokat közzé téve. Tudja ezt a Google is, nem hiába pásztázza a híreket szinte folyamatosan, így biztosítja ezek minél több emberhez történő eljuttatását, a legrövidebb idő alatt.

Az azonnali indexelés megszűnésével a híroldalak nehéz helyzetbe kerülnek, hiszen rövid idő után már más webhelyek is átveszik az anyagokat, és az exkluzivitás megszűnik. A breaking news sztorik pedig sokszor jelentős költséggel készülnek, a kapcsolódó helyszínre kitelepülve vagy egy bennfentes pletykát megjelenítve. A látogatók elvesztésével így nem csak az oldalak megélhetése, de a breaking news történetek is veszélybe kerülnek.

Nem szabad elmenni a Google arcvesztése mellett sem, hiszen az ilyen blamák rontják a keresőcég hírét a SEO szakmában. Így a mérnökeik minden ilyen probléma megjelenésekor erőn felül teljesítenek, hogy az indexelés újra a megfelelő mederben folyjon.