Biztosan más is futott már bele olyan cikkbe az interneten, amely megszólalásig hasonlított a saját publikációjára. Bár előfordul, hogy az egész csak a véletlen műve, de jellemzőbb, hogy a cikkünket átírják vagy egy az egyben lemásolják és sajátként teszik közzé. Aki egy kicsit is ért a keresőoptimalizáláshoz, az tudja, hogy a duplikált tartalomért akár Google büntetés is járhat.

Azonban még egy laikus is megítélhetné, hogy lopott tartalommal nem fog előrébb kerülni a Google találati listájában.

A kérdés azonban sokkal összetettebb, ha mi vagyunk azok, akiktől lopják a cikket vagy akár komplett szakmai blog részleget. Vajon az eltulajdonított cikkek hogyan fognak hatni a SEO tevékenységünkre és a helyezésünkre? Egyáltalán a látogatók észrevesznek az eltulajdonításból valamit vagy ugyanúgy olvassák ezeket a cikkeket is, mintha eredetiek lennének? A két cikk publikálása között eltelt idő milyen hatással van a két médiumra?

Amikor többről van szó, mint átírásról

A cikkmásolásnak különböző szintjei vannak. Nyilván még egy szakdolgozathoz is érdemes hivatalos forrásokat felhasználva, azt kellőképpen magunkénak érezve átfogalmazni, így a webes szövegírók is előszeretettel nyúlnak más forrásokhoz, hogy megfelelő minőségű cikket hozhassanak össze. Azonban sokan nem képesek kellő időt szánni egy-egy írásra és inkább meglévő anyagokban írnak át néhány szót vagy néhány sort és arra sem veszik a fáradságot, hogy saját gondolataikkal egészítsék ki azt.

Ez már valóban tartalomlopásnak minősül és nem csak az író fogja észrevenni az azonosságot, hanem a Google robotjai és algoritmusai is. Noha még akkor is érdekes lehet egy ilyen eltulajdonítás, ha viszontlinkkel hivatkoznak az eredeti forrásra, de a megjelölés nélkül lenyúlt cikk az igazán bicskanyitogató az eredeti szerző számára.

Mit tehetünk, ha cikket loptak tőlünk?

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy szinte teljesen megegyezik a cím, a tartalom felépítése, a szövegezés és egyes mondatok is szinte szóról-szóra azonosak, de a forrást elfelejtette megjelölni az író, keressük fel a publikáló médiumot és tájékoztassuk erről. Azonban, ha az ÁSZF-ünk a másolást szigorúan tiltja, akkor minden jogunk meg van rá, hogy levetessük a cikket.

A részben másolt szövegnél már nehezebb a fogás, de kérhetünk ránk mutató linket, amiből még profitálhatunk is! Egy megfelelő hangvételű e-mail akár csodákra is képes. Azonban a csak témájában hasonló cikkekkel nem tehetünk semmit, hiszen senki sem tilthatja meg, hogy valaki más is írjon hasonló témakörben, akár a mi cikkünket is felhasználva, onnan lényegi és tartalmi részt szóról szóra át nem emelve.

Legyünk tehát körültekintőek akkor is, ha mi írunk más források alapján saját cikket, de abban az esetben is, ha valaki esetleg túlbuzgó módon tőlünk vesz át részeket. Legyen egy jó ÁSZF-ünk és korrekt hozzáállásunk, ha levelet írunk egy-egy weboldal tulajnak. Illedelemből pedig érdemes a forrásokat a cikkben vagy a cikk végén linkkel együtt közzétenni.