A LinkedIn bejelentette, hogy egy újfajta feedet tesztel, egy új mobilalkalmazás-részleget, amelynek tartalmát nem algoritmusok, hanem emberek állítják össze. Az ember által tesztelt feednek vannak előnyei és hátrányai is.

Egyrészt a hús-vér felhasználók talán jobb minőségű tartalmat tudnak kiválasztani, mint az algoritmusok, másrészt viszont előfordulhat, hogy csak korlátozott számú, már kialakult közönséggel rendelkező profilok közül válogatnak.

Ezt tudja az algoritmus

Az algoritmus olyan meghatározott szabályok összessége, amelyek lehetővé teszik egy probléma megoldását, legyen az felkapott téma kiválasztása, vagy éppen a keresési találatok legyőzése, pontosabban az első helyre kerülés. A valóságban az algoritmusok alkalmazkodnak, átalakulnak, mindenhol jelen vannak, és ez az egyik oka annak, hogy a digitális marketingkampányok egyre pontosabbá válnak.

Egy algoritmus segít egy probléma szisztematikus és egyértelmű megoldásában. Lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű adatból egy másodperc alatt (vagy akár kevesebb idő alatt) pontos eredményt kapjunk. Nem véletlen, hogy az algoritmus, és felhasználása egyre változatosabb.

A LinkedIn által létrehozott algoritmus a csoportok, hashtagek, és az általunk követett oldalak alapján méri az érdeklődési körünket, és a kapott adatok alapján mutatja a tartalmakat. Mint minden közösségi hálózat esetében, itt is az interakció a siker kulcsa. A LinkedIn algoritmusa figyelembe veszi az elkötelezettséget, felméri, hogy milyen valószínűséggel lépünk interakcióba az egyes posztokkal.

Az emberek máshogy gondolkoznak

Az emberek ezzel szemben meghatározott kapacitással rendelkeznek, és leginkább érzés/megérzés alapján cselekednek. Ettől függetlenül sokan ránézésre is meg tudják mondani, hogy a publikált poszt van-e annyira minőségi, hogy bekerüljön a kiemelések közé. Szerencsére néhány egyszerű trükkel az algoritmusnak és az emberi szemeknek is kedvezhetünk.

Ha a LinkedIn olyan posztokat emel ki igazán, amelyek a megszületésük első néhány órájában sok interakciót kapnak, akkor meg kell győződnünk arról, hogy olyan dolgokat publikálunk, amik relevánsak a felhasználók számára. A releváns egyet jelent a minőségi tartalommal, ami tényleg érdekelheti az embereket. Ezáltal többen reagálnak rá, és a LinkedIn is felfigyel rá.

Továbbá, ahhoz, hogy a tartalom minőségi legyen, minden egyes aprósággal törődnünk kell a bejegyzésben: a szövegnek magyarázónak és vonzónak kell lennie a közönség számára. Az emojik nagy figyelmet kapnak, és egyre gyakrabban használják őket. A képeknek megfelelő méretűnek kell lenniük. Ha a tartalom elmosódottnak vagy összecsapottnak tűnik, az nem fogja senki figyelmét felkelteni.

Ha a posztolt tartalom mindig következetes, és nem kelt spam-érzést, akkor nagyobb reakciót fogunk rá kapni. A követők látják a publikációit, és érdeklődni fognak iránta, amit az algoritmusok és az emberek is észrevesznek. Ettől függetlenül fontos kiemelni, hogy az új feed még csak angolul elérhető, és jelenleg csak teszt üzemmódban.