Az emberek vizuális lényeg, a problémák megoldásához, a mindennapi életünkben való boldoguláshoz ugyan minden érzékszervünket használjuk, de a látás felelős mindannak a 80 százalékáért, amit az emberek megtanulnak.

Ezért van az, hogy a vizuálisan gazdag média – tehát a fotók, képek, videók – óriási hatással van az írott tartalmak és az átfogó tartalommarketing stratégiák sikerére – írja a Search Engine Journal.

A szemet gyönyörködtető vizuális anyagok ugyanis megragadják az ember figyelmét, majd ezt a fókuszt arra használjuk, hogy jobban megértsük a vizuálisan közvetített üzenetet. Ezért is fontos a márkaépítésben és a marketingben a vizuális megjelenítés.

Kezdjük tehát azzal, hogy megtervezzük a tartalmat, szem előtt tartva annak üzenetét, célközönségét és céljait. De soha ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy az egyes tartalmak kiegészítésére meggyőző vizuális tartalomra is szükség van. Azt már az elején fontoljuk meg, hogy milyen képeket, infografikákat, videókat, animációkat lehet hozzáadni a tartalomhoz, hogy fokozzuk annak hatását és hogy biztosítsuk, hogy még jobban rezonáljon a felhasználókkal. Elmondani egy dolog, megmutatni már egy teljesen más világot jelent.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a vizuális anyagokat, képeket, videókat tartalmazó webes tartalmak jobban teljesítenek, átlagosan 94 százalékkal több megtekintést kapnak. A videóval ellátott e-maileknek is lényegesen magasabb az átkattintási aránya, mint a videó nélkülieknek. Az infografikák pedig 12 százalékkal növelhetik a webhelyek látogatottságát, a Facebookon pedig naponta több mint 100 millió órányi videót néznek meg, a több mint 2,9 milliárd felhasználóval rendelkező platformon.

A legfontosabb mégis az, hogy ne feledkezzünk meg a tudományra támaszkodni. A vizuális anyagokat sokkal gyorsabban dolgozza fel az agyunk, mint a szöveget, így ha tudományos tényeket illesztünk a tartalomba, az könnyebben rögzül.

A vizuális tartalom jelentősége

Az emberek természetüknél fogva vizuális lények, a videókat, animációkat, képeket előnyben részesítik a szöveggel szemben, hisz gyorsabban és könnyebben tudjuk fogyasztani, ezeket az információkat pedig könnyebb megjegyezni is. A mai digitális környezetben nagyobb valószínűséggel ragad meg bennünket egy kép vagy egy videó, mint az oldalon lévő szavak. A mobilok is gyorsabbak lettek, jobb lett a képminőség és az egyre gyorsabb internetkapcsolatok is a vizuális tartalom térhódításához járulnak hozzá.

A vizuális elemek ezen kívül kapcsolatokat is teremtenek, ez azért is fontos, mert napjainkban egyre nehezebbé válik a figyelem megragadása és megtartása. Minden segítségre szükségünk van tehát ahhoz, hogy az emberek valóban befogadják az általunk készített tartalmat. Ebben pedig a vizuális eszközök segítenek nekünk, az érzelmekre épülő kreatív vizuális eszközök például a marketing siker alapját jelenthetik. Ezek az elemek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a márkák javítsanak üzeneteiken, hanem segítenek megszilárdítani a márka identitását is.

A vizuális elemek azt is befolyásolják, hogy a tartalom hogy jelenik meg az organikus keresőben és hogyan reagálnak rá az emberek, így a keresőoptimalizálás, azaz a SEO szempontjából is óriási jelentősége van.