Ha a kereső optimalizálásról van szó, mindenképpen törekednünk kell a honlapunk linkeltségére, ennél a pontnál azonban fontos, hogy a dolog minőségi, és ne mennyiségi alapon történjen.

A Google keresési eredményei között az előbbre kerülés mindig az átfogó tartalomfejlesztés egyik eredménye, ugyanis a Google keresőmotorja éppen aszerint fogja értékelni az adott weboldal helyezését, hogy azon milyen minőségű tartalmak jelentek meg.

A linképítés előtt néhány alapvető dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk ahhoz, hogy a keresőoptimalizálás is eredményes lehessen. Első lépésként tudni kell, hogy a linképítéshez elengedhetetlen, hogy a weboldalunk SEO optimalizált legyen.

Ennek eleget téve pedig már az oldal témáját is pontosabban meg fogjuk tudni majd határozni. Így fog lehetőségünk nyílni majd arra, hogy linképítés céljából fel tudjunk keresni néhány releváns honlapot.

Gyakorlati tippek a linképítéshez

Amellett, hogy az adott oldal mennyire releváns, fontos még annak autoritása, a linkek megbízhatósága, a szakmai hitelesség, és a minőség is. De nézzük, milyen jól bevált linképítési technikákat tudunk alkalmazni napjainkban.

  • Törött linkek javítása

Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy milyen módon működik a linképítés, tudnunk kell pár dolgot a törött linkekről. A törött linkek alatt (Broken Links) azokat a hivatkozásokat értjük, melyek olyan oldalakra mutatnak, amik már elavultak, nem is léteznek. A linképítés ezen formája során lényeges, hogy téma szerint tudjunk olyan releváns oldalakat keresni, melyeknek tartalma napjainkban már nem elérhető, majd a „törött linket” egyszerűen a saját weboldalunkra mutató hivatkozással cseréljük ki.

  • Vendégblogolással történő linképítés

Linképítés céljából remek ötlet lehet más weboldalakra elhelyezett úgynevezett vendégcikkekkel próbálkoznunk, ezekkel ugyanis amellett, hogy könnyedén tudjuk növelni a látogatottságunkat, és a márkaismertségünket, forgalmat is teremthetünk saját weboldalunknak, és ezzel kiépíthetünk pozitív asszociációkat is.

A vendégblogolás pedig gyakran több tevékenységből is állhat. Ha a cikkeinket szeretnénk elhelyezni, akkor ajánlatos egyszerre több releváns weboldal üzemeltetőjét is felkeresnünk, ezek azonban legyenek hitelesek, és lehetőség szerint rendelkezzenek forgalommal is.

A potenciális honlap megtalálását követően a tartalomgyártásra kell sort kerítenünk. Ha saját magunk szeretnénk belevágni a cikkírásba, akkor érdemes lehet olyan 3000-4000 karakteres terjedelmű cikkekben gondolkozni, ugyanis ezeket a cikkeket szokták általában „olvasható terjedelműnek” nevezni.

A minőségi SEO szövegírás, a téma kitalálása, és a tartalom megfogalmazása azonban nem minden esetben egyszerű feladat, ha tehát ez problémát okoz, inkább keressünk fel egy tapasztalt szöveg írót, aki évek óta ezzel foglalkozik.

Utolsó lépésként pedig a weboldal tulajdonoságával kell felvennünk a kapcsolatot, mely során érdemes lehet olyan korábban megjelent cikkünket bemutatni, mellyel maximálisan meg vagyunk elégedve.