Mint minden módszernek, a keresőoptimalizálásnak is van sötét oldala. Ezt hívják fekete kalapos, vagyis „black hat” SEO-nak. Ez a módszer nem csak egy kimondott technikai megoldást jelent, hanem a Google aktuális algoritmusainak és indexelő robotjainak a kijátszását. Sötét módszer mindig volt és mindig is lesz, ám annak hatékonysága csak ideig-óráig élvezhető.

A Google pedig amint rájön, hogy csalással értünk el jobb eredményt, szigorúan megbüntet bennünket. Sokszor egy ilyen visszaeséssel rosszabbul járunk, mintha eleve nem is foglalkoztunk volna keresőptimalizálással.

Sokan panaszkodnak, hogy a sok pénzükbe kerülő, neten talált SEO szaki eredményei nem voltak tartósak. A garantáltan első oldalt és kiemelt pozíciót kínáló, ám számlát nem adó szakember pedig azóta is elérhetetlen. A problémát nem feltétlenül a szakmai hozzáértés hiánya okozza, hiszen akkor soha nem is került volna az oldal az élbolyba, sokkal inkább valami tiltott módszer alkalmazása. Ami pedig régebben működött, az nem biztos, hogy most is működni fog. Sőt, ami most működik, az lehet pár nap, hét vagy hónap múlva egyenesen büntetéshez fog vezetni.

Megéri-e sötét módszerekhez folyamodni a keresőoptimalizálás során?

 

Black Hat SEO - Fekete kalapos keresőoptimalizálás

Ha rövid távban gondolkodunk, talán nagyobb sikert érünk el az illegális módszerekkel, hiszen rövid idő alatt kerülhetünk a találati lista elejére. Ha stabilan szeretnénk elől maradni és hosszú távra tervezünk, semmiképpen nem ajánlatos tiltott eszközökkel és technikákkal előnyt kovácsolni magunknak. Érdemesebb egy hosszú ideje piacon lévő, szakértő SEO csapatot megbízni, hogy egy komplett keresőoptimalizáló csomaggal juttasson előrébb bennünket. Ellenkező esetben akár hosszú időre is búcsút inthetünk a Google-ből jövő organikus látogatóknak.

A Google nem csak a tartalom másolásért, kép lopásért vagy kulcsszó halmozásért büntet, hanem olyan módszerek miatt is, mint a sitewide linking (kölcsönös linkelés tömegesen), a rejtett linkek, az azonos szövegezésű linkek, az idegen nyelvű honlapokról érkező tömeges link áradat, a kifele mutató linkek száma, a rossz minőségű és büntetett oldalról származó hivatkozás. De számos más SPAM tényező is közre játszhat, aminek a hatására a Google büntetést oszthat ki a weboldalunkra. Bízzuk a tartalomgyártást és a keresőoptimalizálást is ezért valódi szakemberre.