A Google vezető trendanalitikai szakértője, John Mueller ismét egy hangoutot tartott, ahol megválaszolta a SEO szakértők által feltett kérdéseket. Az egyik kérdező rendszeresen vendég posztol a szakterületéhez tartozó weboldalakra, és feltette a kérdést, lehetnek-e hátrányai a SEO-ban, ha a saját oldaláról linkeli ezeket a bejegyzéseket?

John Mueller részletesen megválaszolta a kérdést, és közben érdekes megközelítésbe is helyezte a témát.

Az eredeti kérdés

Az eredeti kérdés magyar szabad fordításban így hangzott:

„A weboldalam főoldalának alján létrehoztam egy szekciót, mely a Média nevet kapta. Innen linkelem a vendégposztokat.

Jelenleg mindegyik dofollow linkként van megjelenítve, hátrányosan hathat-e ez a SEO munkámra? Hogyan kell linkelni a vendégbejegyzéseket, hogy azok ne rontsanak a SEO-n?”

Mueller válasza

John Mueller azzal kezdte a válaszát, hogy mindenkit emlékeztetett, a vendégblogolás egy nem természetes linképítési mód:

„Általánosságban véve, a vendégblogolás során te egy linket helyezel el egy másik oldalon. Ez nem számít természetes linknek a Google szemében, így én a nofollow attribútum használatát javasolnám.”

A SEO-s azt is elmondta, hogy havonta nagyjából egy bejegyzést tesz ki más oldalakon, ami John szerint elég kis nagyságrend ahhoz, hogy bármilyen büntetést érdemeljen ki a Google-től a nem természetes linképítés miatt:

„Az ilyen léptékű linképítéssel – például a te esetedben a havi 1 linkkel -, nem gondolnám, hogy a webspam csapatából bárki is azt mondaná, ez a weboldal csaló módon jár el a vendég bejegyzésekben elhelyezett linkekkel. Alapvetően nem hiszem, hogy bármi miatt aggódnod kellene. De ismétlem, a vendégbejegyzések linkelésekor alapszabályként a nofollow-ot szükséges használnod.”

Nofollow link a vendégbejegyzésekre?

John Mueller

John Mueller a válasza végén hozzátette, hogy mindenki úgy linkeli a saját vendégposztjait, ahogy akarja:

„Ha linkelni szeretnéd azt az oldalt, ahol a cikked megjelent, és bemutatnád, hova is került ki a tartalom, ezt bárhogy megteheted. Ha a nofollow attribútumot választod, az jó, de egy normál, dofollow link is tökéletes lehet. Alapvetően te csak meg akarod mutatni, hogy hol tették közzé a cikked, és ez egy jó dolog.”

Mueller még figyelmeztetett, hogy a vendégblogolást az olvasótáborunk bővítésére kell használnunk, és nem SEO trükként. Különösen ilyen szinten, ahol havi egy cikkünk kerül ki valahova:

„Ha a SEO-t nézzük, akkor ezen a szinten nem hinném, hogy bármilyen SEO előnyöd vagy hátrányod származna a dologból. Ha viszont az olvasótáborod növelnéd, akkor nagyon jó ötletnek számít a kapcsolódó témákról írnod más oldalakon, mivel az olvasók közül majd néhányan kíváncsiak lesznek rád, és meglátogatják a weboldalad. Az én nézőpontomból így ez az ötlet egy jó dolog. De ha csak a SEO-t nézzük, akkor nem hiszem, hogy egyáltalán lenne bármilyen SEO előnyöd vagy hátrányod.”

John Mueller válasza tehát rávilágított egy fontos kérdésre. Míg a vendégbejegyzések elhelyezése komoly SEO hatással bírhat, ezek csak akkor érvényesülnek, ha megfelelő volumennel tesszük ezt. Havi egyetlen cikktől még nem lehet csodát várni, a keresőoptimalizálás ennél több munkát igényel.