Pár napja csak arról hallani, hogy a legújabb mesterséges intelligencia, a ChatGPT hogyan károsítja csendben a Google keresést. Ami eddig spekuláció volt, az most úgy tűnik, hogy valóra válik, mivel ez az új modell a természetes nyelv segítségével lép kapcsolatba az emberekkel.

Az OpenAI új modellje újszerű képzési módszert használ, amit most ingyen kipróbálhatunk.

A ChatGPT-t az teszi lenyűgözővé, hogy az általános kérdések megválaszolása mellett képes kódokat és tudományos fogalmakat magyarázni, alapvető tudományos esszéket írni, sőt még romkomok forgatókönyveit is megalkotja.

Vége a Google-keresésnek?

A ChatGPT megjelenése nagy vihart kavart az interneten, mivel az AI közösség tagjai hamarosan elkezdték kipróbálni, és a közösségi médiában közzétették tapasztalataikat.  Sokan úgy vélik, hogy ha a ChatGPT csatlakozhat az internethez, akkor az lehet az, ami megöli a Google-keresést. Jelenleg ugyanis nem képes az internethez kapcsolódni. Jacky Chou, az Indexsy alapítója azt fogalmazta meg, hogy a ChatGPT az, ami végre piaci részesedést fog elvenni a Google-től, különösen az információs lekérdezések esetében.

A legtöbben azért szeretik a ChatGPT-t, mert nemcsak pontos eredményeket produkál, hanem beszélgetni is lehet vele. Mindegy, hogy milyen kérdést teszünk fel neki, végig olyan érzést kelt, mintha egy emberrel beszélgetnénk. Valójában arra képezték ki, hogy emberibb választ adjon a felhasználók kérdéseire.

Míg egy egyszerű lekérdezés a Google keresőben több linket dob elénk, addig a ChatGPT előre megadja a válaszokat. Ezzel megspórolja a több webhely és blog böngészésével töltött időt. Egyébként a Google kereső hanyatlása körüli viták már a ChatGPT megjelenése előtt is zajlottak. A szakértők szerint a keresés hanyatlásának egyik fő problémája, hogy rengeteg tartalom van. Eközben az emberek egyre jobban vágynak a minőségre.

Mi haszna van ebből a programozóknak?

Legalábbis ami a programozókat illeti, a ChatGPT feleslegessé teheti a Google keresőt, mert nemcsak kódokat tud magyarázni, hanem jól megírni az összetett kódokat is. Az OpenAI új lehetősége nagyon jól boldogul a kódolási kérdésekkel. De ha az intelligenciát nézzük, akkor verseket, dalszövegeket és blogcikkeket is könnyedén megfogalmaz, bár ez a beszélgetős funkció még ijesztőbbnek tűnik.

Mit tesz ez ügyben a Google?

Az egyik ok, amiért sokak szerint a Google az évek során rosszabb lett, az üzleti modellje. Hiszen a Google még mindig a hirdetéseken keresztül szerzi meg a pénzének nagy részét. Bevételeinek több mint 80%-a hirdetéseken alapul. Amikor keresünk valamit a Google-ön, legyen az egy alkalmazás vagy egy kérdés, akkor először a hirdetéseket látjuk, majd a keresett információt.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban a 18 és 24 év közötti felhasználók közel 40%-a inkább a TikTokot vagy az Instagramot használja a Google Maps vagy a Google kereső helyett, amikor például éttermet keres. A mesterséges intelligencia ideje csak most kezdődött el, úgyhogy érdemes még időben bekapcsolódni az újdonságba.